Αυγό από λιναρόσπορο

Σίγουρα ξέρετε πως ο λιναρόσπορος είναι πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, γνωρίζατε όμως πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε υποκατάστατο αυγού στις συνταγές μας; Εντάξει, δεν ισχυρίζομαι πως θα φτιάξετε ομελέτα με λιναρόσπορο ή μαρέγκα, αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε το αυγό σε κέικ, πίτες, κεφτεδάκια, με ένα αυγό από λιναρόσπορο. Μέχρι και μαγιονέζα μπορούμε να φτιάξουμε!

Ο λιναρόσπορος όταν έρθει σε επαφή με το νερό δημιουργεί ένα ζελέ, το οποίο  δρα ως συνδετικό και προσθέτει την υγρασία που χρειαζόμαστε. Η αναλογία που πρέπει να θυμάστε είναι:

1 αυγό = 1 κουταλιά σούπας σκόνη λιναρόσπορου + 3 κουταλιές σούπας νερό

Ας δούμε τον καλύτερο τρόπο για να φτιάξετε το δικό σας αυγό από λιναρόσπορο βήμα βήμα:

ΒΗΜΑ 1 : Αγοράζουμε ολόκληρους σπόρους λιναρόσπορου (καφέ ή ξανθό). Προτιμάμε τους ολόκληρους σπόρους από τον ήδη τριμμένο λιναρόσπορο, γιατί δεν οξειδώνονται εύκολα και τα θρεπτικά του συστατικά διατηρούνται καλύτερα σε αυτή τη μορφή.

P1080828

ΒΗΜΑ 2: Αλέθουμε μια μικρή ποσότητα σπόρων στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε 1 αυγό, κρατάμε στην άκρη μια κουταλιά της σούπας και το υπόλοιπο το φυλάμε σε κλεισμένο γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

P1080832

ΒΗΜΑ 3:  (Για 1 αυγό) Σε μπολ βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη λιναρόσπορου. Προσθέτουμε με 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και ανακατεύουμε καλά.

P1080838

ΒΗΜΑ 4 : Βάζουμε το μπολ μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά (το ιδανικό θα ήταν για 1 ώρα). Το αυγό μας είναι έτοιμο και μοιάζει με ζελεδάκι! Μπορούμε τώρα να το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας όπως θα χρησιμοποιούσαμε ένα κανονικό αυγό!

P1080860

Tips:

  • Για να μην χάνετε χρόνο, φτιάξτε το αυγό σας πριν ξεκινήσετε τη συνταγή σας.
  • Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορείτε να φτιάξετε αυγό από σπόρους chia. Το πλεονέκτημά τους, είναι άγευστοι άρα δεν επηρεάζουν τη γεύση του φαγητού που φτιάχνουμε. Το μειονέκτημα, είναι αρκετά ακριβότεροι από το λιναρόσπορο.