Γάλα από ρύζι

Αν σας λάσπωσε το ρύζι ή αν σας περίσσεψε, μην το πετάξετε! Με 1 φλυτζάνι μαγειρεμένο ρύζι φτιάχνουμε 1 λίτρο γάλα ρυζιού στο πι και φι!

P1100206

Το γάλα ρυζιού αν και λιγότερο θρεπτικό από τα γάλατα ξηρών καρπών (βλ. φτιάχνουμε αμυγδαλόγαλα), είναι ιδιαίτερα δροσιστικό, ανάλαφρο και ελαφρά γλυκό. Μπορείτε να το αναμίξετε με άλλα γάλατα ξηρών καρπών για να απαλύνετε τη γεύση τους ή να το απολαύσετε σκέτο. Πειραματιστείτε προσθέτοντας λίγο μέλι, αγαύη, maple syrup, κανέλα, βανίλια, κακάο και φτιάξτε τη δική σας παραλλαγή του αγαπημένου λατινοαμερικάνικου ποτού horchata. Δοκιμάστε το σε smoothies ή σε συνταγές για να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γάλα. Στα πλην του, δεν κάνει για να αντικαταστήσει το γάλα σε κρέμες ή παγωτό, καθώς είναι αρκετά νερουλό. Επίσης δεν θα το κατανάλωνα συστηματικά καθώς δεν έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Αλλά μια στο τόσο είναι μια ευχάριστη αλλαγή, φτιάχνεται εύκολα και μην ξεχνάμε ότι αξιοποιούμε το λασπωμένο ρύζι–δεν πετάμε τίποτα!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος ρυζιού θέλετε. Λευκό, καστανό, μπασμάτι, jasmin, ό,τι σας έχει περισσέψει. Εγώ προτιμώ το καστανό μπασμάτι, που το κάνει πιο αρωματικό. Σήμερα όμως χρησιμοποιήσαμε ένα απλό καστανό ρύζι. Το γάλα ρυζιού διατηρείται στο ψυγείο για 4 μέρες σε καλά κλεισμένο μπουκάλι.

Θα χρειαστούμε:

  • 1 φλυτζάνι βρασμένο ρύζι
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • μπλέντερ
  • σουρωτήρι

Πώς το φτιάχνουμε:

BHMA 1: Βάζουμε το βρασμένο ρύζι και το νερό σε μπλέντερ.

P1100211

ΒΗΜΑ 2: Πολτοποιούμε καλά και περνάμε το μίγμα από σουρωτήρι.

P1100213

ΒΗΜΑ 3: Αυτό ήταν! Έτοιμο το γάλα μας! Για ακόμα καλύτερη γεύση το  αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πριν το απολαύσουμε! Δεν ξεχνάμε, πριν από κάθε χρήση ανακινούμε καλά το μπουκάλι.

P1100219

Σημείωση: για μια ωμοφαγική εκδοχή, αντί για βρασμένο ρύζι χρησιμοποιήστε ρύζι που έχετε μουλιάσει αποβραδίς σε νερό, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

P1100227