Ποιες κούνιες; Πάμε στη λαϊκή αγορά!

Κάθε Δευτέρα έχουμε στη γειτονιά μας τη βιολογική λαϊκή αγορά. Από τότε που το κορίτσι μας ήταν μωρό πηγαίνουμε παρεά ανελλιπώς, χειμώνα καλοκαίρι, με ζέστη και με κρύο. Δεν πάμε μόνο για να αγοράσουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και γιατί μετατρέπουμε τη βόλτα μας σε… εκπαιδευτική εκδρομή! Εμπρός καλό μου καρότσι…και ξεκινάμε!

Τους πρώτους μήνες την έπαιρνε ο ύπνος και εγώ έκανα ανενόχλητη τα ψώνια μου. Μετά άρχισε να κάθεται και να παρατηρεί με περιέργεια τα πάντα γύρω της. Λίγο καιρό αργότερα άπλωνε τα χεράκια της να αγγίξει κάτι που της τράβηξε την προσοχή, άρχισε να δοκιμάζει διστακτικά ένα μανταρίνι, να ζουλάει τα ντοματίνια, να μασουλάει ένα πράσο (το οποίο αποδείχτηκε το αγαπημένο της σνακ εκείνη την περίδο και οι άνθρωποι κοιτούσαν παραξενεμένοι ένα μωρό 10 μηνών να ροκανίζει ωμά πράσα με αγαλλίαση)…

Και σύντομα μεγαλώνοντας  άρχισε να συμμετέχει και η ίδια στην όλη διαδικασία. Τώρα πια φωνάζει με χαρά τα ονόματα των λαχανικών που ξέρει (Μαμάάά ρόδιαααααα), ρωτάει για αυτά που δεν ξέρει (τί είναι αυτά τα μικρούλικα καφέ; κάστανα!), μιλάμε για τις εποχές (το φθινώπορο έχουμε σταφύλια, ρόδια, μήλα…), για τις γεύσεις, για τα χρώματα (σήμερα ανακάλυψε κάτι άσπρες μελιτζάνες με κραυγές ενθουσιασμού), για τις βιταμίνες! Χαιρετάει τους παραγωγούς, έχει κάνει και φιλίες με τον κύριο με τα πορτοκάλια, την κερνάνε, μαθαίνει να λέει ευχαριστώ και με βοηθάει να πληρώσουμε.

P1110013

Σήμερα μου ήρθε μια άλλη ιδέα για να την κάνω να συμμετέχει περισσότερο. Σκέφτηκα να φτιάξω τη λίστα με τα ψώνια μας με ζωγραφιές, αφού ακόμα δεν ξέρει να διαβάζει. Η Σ. θα την κρατούσε στο καρότσι και θα μου έλεγε τί χρειαζόμαστε. Καθίσαμε λοιπόν μαζί το πρωί και ζωγραφίσαμε μια λίστα με ξυλομπογιές, με αυτά που ήθελε να αγοράσουμε… Ήταν πολύ ενθουσιασμένη με την ιδέα! Κι όταν φτάσαμε στη λαϊκή, είδα πως είχε πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο της: κοιτούσε μια τις ζωγραφιές, μια τους πάγκους και όταν βρίσκαμε αυτό που θέλαμε μου το φώναζε! Μα πού είναι τα μανταρίνια; με ρώτησε σε κάποια στιγμή και της εξήγησα πως ακόμα δεν έχουν ωριμάσει και θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα.

Το καρότσι μας στο τέλος της βόλτας μας έχει πνιγεί από τις σακούλες, με δυσκολία το σπρώχνω πια και το κορίτσι μας έχει πασαλειφτεί με ζουμιά. Κι έτσι, αυτή περιχαρής, εγώ μούσκεμα στον ιδρώτα, φορτώνουμε την πραμάτεια μας στο αυτοκίνητο και επιστρέφουμε σπίτι μας. Η βόλτα μας στη λαϊκή έχει τελειώσει.

P1100525

Τα ψώνια της Σ. όταν παίζουμε τη λαϊκή αγορά στο σπίτι

Μην το σκέφτεστε λοιπόν και μην πτοήστε από το κουβάλημα, πάρτε το παιδί μαζί σας την επόμενη φορά που θα πάτε στη λαϊκή. Κάντε τα ψώνια σας εμπειρία! Για κάθε ηλικία έχεις κάτι να κάνεις και να πεις. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε για το πώς καλλιεργούντα τα λαχανικά και τα φρούτα και το πώς φτάνουν ως τους πάγκους. Για τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά τους, τις ποικιλίες και την εποχικότητα. Το παιδί θα δει, θα μυρίσει, θα αγγίξει, θα δοκιμάσει, θα χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις για να μάθει να ξεχωρίζει το φρέσκο.
Μεταφέρετέ του τον ενθουσιασμό σας και την χαρά σας που είστε μαζί, που σας βοηθάει. Αναθέστε του μικρά καθήκοντα ανάλογα με την ηλικία του: τη λίστα με τα ψώνια, να διαλέξει πιπεριές, να πληρώσει, να κουβαλήσει μια σακούλα. Και όταν αργότερα γυρίσετε σπίτι και μαγειρέψετε αυτά που ψωνίσατε μαζί, τότε σίγουρα ακόμα και ο πιο δύσκολος μπόμπιρας θα δοκιμάσει λίγο από το μέχρι– χτες–μπλιαξ μπρόκολο! Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

ΥΓ: Αν δεν έχετε το χρόνο να πάτε στη λαϊκή, φέρτε την στο σπίτι σας! Απλώστε σε ένα δίσκο αληθινά φρούτα και λαχανικά. Εσείς κάντε τον πωλητή, το παιδί τον αγοραστή. Δώστε του μια τσάντα, ένα καπέλο, ένα πορτοφόλι για να φτιάξετε ατμόσφαιρα, και αρχίστε να διαλαλείτε την πραμάτεια σας…

P1100529