Μαρούλια στο μπαλκόνι

– Μαμά τι κάνουν τα μαρουλάκια μας σήμερα;
– Έλα να τους πούμε καλημέρα.
– Καλημέρα μαρουλάκια!
– Σαν να ψήλωσαν λίγο μου φαίνεται.
– Ναι, ναι, ψήλωσαν. Κοίτα μαμά, ο μαϊντανός φύτρωσε!!! Τι μικρούλικα φυλλαράκια! Καλημέρα μαϊντανέ! Θα σε χαιδέψω λίγο… Μαμά δώσε μου το ποτιστήρι μου. Όχι το δικό σου, το δικό μου. Πιο πολύ νερό, το σπανάκι διψάει πολύ σήμερα! Ωχ! Αυτό το μαρούλι είναι γεμάτο τρύπες.
– Φαίνεται πως έχουμε έναν επισκέπτη. Μάλλον είναι ο κυρ σαλίγκαρος. Πείνασε και έφαγε μια μπουκίτσα μαρούλι.
– Αφού είναι δικά μου! Σαλίγκαρε μην τρως τα μαρούλια μου!

P1100924

Λίγο αργότερα, το μεσημέρι:
– Σ. Θα μου κόψεις λίγα φυλλαράκια μαρούλι και λίγο μαϊντανό για να μαγειρέψουμε;
– Ναι, ναι, εγώ, εγώ εγώ!!!! Μμμμ…μαμά έκανα κι εγώ μια τρυπούλα στο μαρούλι! χιχι! Σου έφερα και λίγη ρίγανη. Να τη βάλουμε κι αυτή στο φαγητό μας;

P1100937

… Πάντα στο μπαλκόνι μας είχαμε λουλούδια. Ζούμε που ζούμε στην πόλη και σε πολυκατοικία, ας έχουμε λίγο πράσινο και χρώμα στη ζωή μας. Πρόπερσι φυτέψαμε μυρωδικά, ρίγανη, ματζουράνα, βασιλικό, φέτος είπαμε να ανέβουμε κατηγορία και να βάλουμε κάποια από τα εύκολα λαχανικά: μαρούλια, ρόκα, σπανάκι και μαϊντανό.

P1100935

Μαρουλάκια βρήκαμε στη βιολογική λαϊκή αγορά έτοιμα φυτρωμένα, μικρά μικρά, με δυο φυλλαράκια. Ό,τι πρέπει για αρχάριους! Και η επιχείρηση μποστάνι στο μπαλκόνι ξεκίνησε: αγοράσαμε σπόρους για τα υπόλοιπα είδη, χώμα, ζαρντινιέρες και τα φυτέψαμε μαζί με τη Σ. Γέμισε τις γλάστρες χώμα με το φτυαράκι της, πέταξε άτσαλα μερικούς σπόρους από πάνω, έκανε τρυπούλες στο χώμα με τα δάχτυλά της για τους άλλους και τους πότισε με το ποτιστήρι της. Παρόλο που το μπαλκόνι μας δεν έχει σωστό προσανατολισμό, είπαμε να μην πτοηθούμε και να δοκιμάσουμε…

P1100940

Από τότε, τα πρωινά το κορίτσι μας τρέχει στο μπαλκόνι να δει πόσο μεγάλωσαν και να τα ποτίσει. Και αφού ξεπεταχτηκαν τα πρώτα βλασταράκια που τα υποδεχτήκαμε με κραυγές ενθουσιασμού, η Σ. συχνά μυρίζει τα φύλλα τους, τους μιλάει και καμιά φορά τα κόβει και τα μασουλάει. Με μεγάλη χαρά κάθε φορά που της το ζητάω τρέχει στο μπαλκόνι να μου κόψει ό,τι χρειαζόματε. Στην αρχή μπερδευόταν λίγο, ιδίως με τα μυρωδικά, έφερνε βασιλικό αντί για ρίγανη, αλλά σύντομα έγινε εξπέρ!

… Και κάπως έτσι άρχισε η Σ. να τρώει μαρούλια και να ζητάει το φαγητό της να έχει μαϊντανό!

P1100920 P1100938 P1100922 P1110739